Gralles i tabals

Músics durant les Decennals de Valls del 2011Una colla castellera està formada per molta gent diferent amb papers diversos: hi ha la canalla, la gent de pinya, la de tronc, la de tronc i pinya, els qui fan fotos i vídeos o els qui estan a la paradeta durant les actuacions. Hi ha un element imprescindible que tothom deu endevinar, atès el títol d'aquesta secció: els músics. Els castells, sense gralles i tabals, no són ben bé castells, són una cosa estrafolària sense gaire sentit. Sense músics, no hi ha castells.

La tasca dels músics és ben coneguda per tothom, però així i tot la tornarem a dir. Les gralles són, convencionalment, les qui anuncien que el peu d'un castell és ja un intent vàlid: en els castells de set, que són el sostre dels Castellers d'Esplugues de moment, les gralles comencen a tocar en pujar els terços. Com també sap tothom, el peu d'un castell, normalment, es pot desmuntar fins a dues vegades; a la tercera, però, l'intent ha d'anar amunt i, per tant, les gralles indefectiblement refilen el toc de castells; en cas contrari, es perd ronda.

La cançó que toquen gralles i tabals s'anomena Toc de castells. El toc té diverses parts que corresponen a cada estadi de la construcció del castell: l'inici, la pujada, l'aleta, la descarregada i la sortida. Gràcies a aquestes parts, tots els castellers —que sovint no poden veure com avança el castell— saben com va el bastiment. Especialment, saben quan es fa l'aleta, si a l'enxaneta li costa passar o si passa ràpid, etcètera. La funció dels músics és importantíssima en aquest aspecte: un bon toc de castells dóna confiança a tots els castellers i també a la canalla, que en sentir el toc de l'aleta sovint s'afanyen a travessar el pom de dalt.

Els músics tenen molt més repertori, no només el toc de castells, com el d'entrada i sortida de plaça, etcètera, i coneixen diferents peces musicals per engrescar l'ambient al final de les diades castelleres i durant cercaviles i festes populars. Els músics són, com dèiem, una part importantíssima de tota colla castellera, i és un gran orgull poder comptar amb el nostre grup de grallers i tabalers, que cada dia creix més en quantitat i qualitat. A partir del 2010 s'ha anat formant un nou grup de músics propis que a poc a poc s'ha anat ampliant i que cada cop és més potent.

Els nostres músics assagen de valent cada divendres a la Closca de 20.30 h a 22.00 h. Per contactar-hi, comuniqueu-vos amb la cap de músics, la Júlia Viladot: musics (at) cargolins (dot) cat.