Professó del Ferro

La festa

La Professó del Ferro és una cercavila festiva que es fa a Esplugues el cap de setmana de les festes de Santa Magdalena, copatrona d'Esplugues. El seguici surt del Casal de Cultura Robert Brillas, segueix per Laureà Miró fins al carrer de Montserrat a ritme de la música del mestre Marcel Casellas i Llavinés. Acaba a la plaça de l'Església.

Durant la cercavila diferents entitats fan lluïments o balls propis: bastoners, diables, etc. Els Castellers d'Esplugues fem el pilar caminant, des de la cruïlla del carrer de Montserrat amb el torrent d'en Farré, fins a la plaça de l'Església.

Aquesta festa es va començar a fer l'any 2011 per potenciar la festa major petita d'Esplugues. La iniciativa de l'aleshores Junta Directiva de la nostra colla pretenia imitar les festes d'altres pobles de Catalunya i, especialment, els pilars caminant singulars que fan moltes colles.

Un cop tothom arriba a la plaça de l'Església, es fa un sopar de germanor al carrer de l'Església. En acabat, es fa un concert a la mateixa plaça.

El pilar caminant

El pilar caminant de la Processó o Professó del Ferro fa un recorregut d’uns dos-cents metres, amb un pendent màxim del 15% i una pujada mitjana del 8,8%. Comença a la cruïlla del carrer de Montserrat amb el torrent d'en Farré i ha de superar dos revolts pronunciats i, en dues ocasions, el fem baixar i pujar per sota un pis per superar unes bigues i uns arbres que ens impedeixen el pas. Un cop davant l'església el fem girar 180 graus. Tot plegat dura entre 10 i 12 minuts. De moment sempre l'hem descarregat.

Es fa al vespre, quan ja és fosc, i els primers anys els que l'acompanyaven duien torxes per il·luminar el camí.

Anys 2011 i 2012

El primer any vam canviar el baix en l'aturada de les bigues, on el fem baixar i pujar per sota un pis. El vídeo té algun tall i, per tant, no podem saber exactament quant va durar. Aquell any el pilar caminant va tenir molt èxit a causa de la novetat.

Del 2012 no se'n conserva vídeo. Es va fer també sense problemes, més àgil que el primer i, com al 2011, el nombrós públic que l'acompanyava duia torxes.

Any 2013

Aquest any, des que va començar a caminar el pilar fins que el terç va tocar pinya, van passar una mica menys de 8 minuts. Les gralles es van estar tocant el pilar 8 minuts i 45 segons, aproximadament. Aquest any  no es va fer girar el pilar a la plaça de l'Església, però el baix va ser el mateix durant tot el recorregut. En el vídeo es veu el recorregut del pilar damunt el plànol d'Esplugues:

Any 2014

Aquest any el pilar sí que va girar a l'església. Des que van començar a sonar gralles, fins que van emmudir, van passar 9 minuts 50 segons. El pilar, des que va començar a caminar fins que el terç va arribar a la pinya va ser de 8 minuts amb 51 segons.

Any 2015

El 2015 el pilar de la Professó, des que es va posar en moviment fins que el terç va ser a pinya, va trigar 10 minuts amb 10 segons, força més lent que l'any anterior. Les gralles van estar tocant gairebé 11 minuts.

Altres pilars caminant

Es fan molts pilars caminant arreu de Catalunya, aquí n'hi ha alguns que hem trobat sense haver de remenar massa. (Per J. S., desembre 2015)

Tarragona
El pilar caminant més conegut és el que fan les quatre colles tarragonines en la diada de la Mercè. Quan acaba l'actuació a la plaça de les Cols cada colla en fa un que puja els 15 graons de la catedral, els torna a baixar i enfila el carrer Major i el de la Misericòrdia --que fa baixada i té dos revolts molt perillosos--; un cop a la plaça de la Font, que és molt llarga, els pilars arriben a l'Ajuntament, on els enxanetes pugen al balcó. El 2015 només van completar els vora 500 metres de recorregut la Jove de Tarragona i els Xiquets del Serrallo; els Xiquets de Tarragona i els Castellers de Sant Pere i Sant Pau s'hi van quedar a poques passes. 
 
Els Castellers de Sant Pere i Sant Pau, a més a més, han fet un pilar d'uns 1.100 metres i 17 minuts el 12 d'octubre del 2015 per unir el seu barri amb el centre de Tarragona. Aquest pilar l'havien intentat cinc anys abans amb motiu del seu vintè aniversari, però aquesta temporada l'han aconseguit per celebrar el quart de segle. Deu ser el pilar caminant més llarg que s'ha fet...
 
Girona
Un altre pilar molt conegut i espectacular és el dels Marrecs de Salt, que fan per festes de Sant Narcís des de l'any 97. El pilar, enmig d'una munió de públic, recorre a tota canya els 90 esglaons, repartits en 3 trams (32 + 29 + 29), de la catedral de Girona cada 1 de novembre a les 9 del vespre. Aquest any el primer pilar va caure abans de començar a caminar; tot seguit el van tornar a alçar, va pujar totes les escales i, davant la portalada, va girar per saludar el públic i es va descarregar, tot plegat --des que comença a caminar fins que es descarrega-- en vora de minut i mig.
 
Vic
Els Sagals d'Osona, també com a novetat, han fet un pilar caminant de 200 metres el 4 de juliol del 2015 a les 6 de la tarda durant el dissabte de festa major de Vic. El recorregut va del carrer de l'Escola a la plaça Major i puja 14 metres amb un 7,5% de desnivell. Des que va començar a caminar fins que el van descarregar, el pilar va trigar una mica menys de 4 minuts.
 
Altafulla
Els Castellers d'Altafulla per Sant Martí, l'11 de novembre, fan el "pilar per les escales" des de la plaça del Pou fins a la de l'Església, separades per un carrer esglaonat, un trajecte d'uns 100 metres. Els 40 esglaons són molt irregulars i tenen força pendent; el del 2015 va caure quan en restaven només 3. Des que comença a caminar fins que arriba a plaça, on acostuma a girar, dura gairebé tres minuts. Els Castellers d'Altafulla el fan des del 1975, llevat dels set anys d'aturada d'activitat entre 1989 i 1996. Sembla que aquest pilar tenia tradició anterior a càrrec de colles foranes, com els Xiquets de Valls.
 
Figueres
Un altre d'aquests que caminen és el de Figueres. La colla d'on ve la Sílvia L. en fa un des de l'església de Sant Pere a l'Ajuntament el 3 de maig, per Fires i Festes de la Santa Creu. Aquest any va caure just davant l'Ajuntament. El van tornar a aixecar i van fer els pocs metres que els hi restaven. Acostuma a durar uns 3 minuts des que comencen a caminar fins que el descarreguen.
 
Sitges
Un de curiós és el de la Jove de Sitges, que el 23 de setembre per Santa Tecla el fan pujar i baixar pels 48 esglaons de les escales que hi ha a la Punta, al Baluard davant l'església de la vila, a tocar del mar. Aquest pilar ja l'havien fet els antics Castellers de Sitges, desapareguts l'any 87. Els primers anys de la Jove, al replà, canviaven el baix, com hem fet nosaltres algun cop al del Ferro, fet que contribuïa que durés uns 12 minuts. Des del segon any, el 96, fins al 99, va caure pel camí; la resta d'anys va ser descarregats i molt més ràpid, pels volts dels 2.30 minuts. El 2000 es va decidir de fer-lo pujar també les escales, tot i que aquell any va caure al replà. L'any següent es va descarregar en uns 6 minuts.
 
Terrassa
Un altre pilar gairebé nou (ja l'havien fet el 2014) és el dels Minyons de Terrassa pel pont de Sant Pere de Terrassa, des de la Creu Gran fins a la Seu d'Ègara. El trajecte, d'uns 350 metres, passa pel pont, de 3,5 metres d'amplada, molt emocionant. Els Minyons van voler unir "dos patrimonis" de la ciutat: la creu de terme gòtica i el centre romànic de la Seu. Perquè la colla ha d'oferir valors a la vila on es desenvolupa, i perquè en forma part i perquè se l'estima i la vol fer més gran, els Minyons sempre s'han implicat en la seva ciutat. Els castellers són patrimoni de la humanitat per alguna cosa, i formant del seu poble creix no només la ciutat, sinó també la colla, que és pel que fem castells: per ser tots plegats cada cop més grans.