Actuacions especials

Els Castellers d'Esplugues fem un seguit d'actuacions fixes o especials durant l'any.

Sant Jordi. Des del primer any la primera actuació a casa és el diumenge més proper al 23 d'abril. El dia de sant Jordi, patró de Catalunya, muntem una paradeta davant l'Ajuntament. Normalment, fem l'actuació de Sant Jordi als jardins del Casal Cultural Robert Brillas. Els primers anys aquesta actuació era la del nostre aniversari, perquè per primavera vam començar a assajar l'any 94.

Sant Joan. La tarda/vespre de Sant Joan participem en els actes de la Flama del Canigó i encesa de la foguera. Els actes comencen al Robert Brillas amb la rebuda de la Flama. Més tard, surt el seguici des del Brillas fins a la pista vermella del parc Pou d'en Fèlix, on fem un pilar davant la foguera de Sant Joan. El dia 24 actuem a Sant Joan Despí, vila veïna amb molts cargolins. Hi hem actuat els darrers anys a la plaça de l'Ermita, al centre de la ciutat.

Santa Magdalena / Memorial David Carreras. Se celebra el 22 de juliol i és la copatrona d'Esplugues: en documents antics la nostra vila és documentada com a "Santa Maria d'Esplugues". Els primers anys fèiem la diada de la Colla el diumenge més a prop del 22 de juliol a la plaça de l'Església; actualment actuem al mateix lloc en la mateixa data, però l'anomenem "Memorial David Carreras", que va ser president fundador de la colla i cap de colla molts anys. Els anys que no fèiem ni la diada ni el Memorial a la plaça de l'Església, actuàvem el mateix cap de setmana a les festes del barri del Gall, davant la biblioteca. El dissabte abans es fa el pilar caminant de la Processó del Ferro [llegiu-ne més].

Pilar a l'església. El dia 22 de juliol fem l'ofrena floral a Santa Magdalena i un pilar dins l'església. Els actes van començar el 95 a iniciativa d'en David Carreras i a poc a poc han anat prenent volada, amb la participació d'altres entitats de cultura popular. Es comença al Robert Brillas amb l'homenatge al ginjoler i amb els diferents balls de les entitats. Surt el seguici cap a l'església, on es fa l'ofrena. Un cop acabat, el Ball de Diables diu els versots a la plaça de l'Església.

Sant Mateu. És el copatró d'Esplugues i, actualment, s'hi celebra la Festa Major. La colla celebra la seva diada a la plaça de l'Ajuntament el diumenge més a prop al 21 de setembre. El dissabte abans fem la "Prediada", actuació de vigílies. El dia 21 participem en els actes del seguici del pregó. Per la nostra diada hem fet les millors actuacions i hi hem estrenat els millors castells els darrers anys. També és l'única plaça que ha vist castells de nou pisos: des que el 2012 els Minyons de Terrassa hi van descarregar el primer 3de9f, no ho ha deixat de ser.

Concurs de Tarragona. Se sol celebrar el primer cap de setmana d'octubre. Hi hem anat dues vegades (2012, 2014). Havíem participat abans al ConcurSet de Torredembarra, que vam guanyar amb el 2de7 carregat com a millor castell. Fins ara, sempre hem portat a debat a la nostra Assemblea si hi hem de participar o no, i sempre ha sortit favorable.

Sant Just Desvern. El tercer cap de setmana d'octubre participem en les Festes de Tardor de Sant Just, que considerem casa nostra: molts castellers d'Esplugues són rifenyos. L'actuació es fa davant de la masia modernista Can Ginestar, al centre del poble, i actualment hi arribem després d'una cercavila que surt del Parador de Sant Just. En aquesta plaça hem fet el 4de8, el nostre sostre, dues vegades.

Trobada de Colles Castelleres del Baix Llobregat. [Més info] És una actuació que va néixer l'any 95 arran del 'boom' casteller a la zona de Barcelona, i ha anat canviat de data en el calendari anual durant aquests anys: al començament es feia cap a finals d'any, després va passar cap als volts de juny, i el 2016 tornarà a la tardor. La nostra colla és l'única, juntament amb Cornellà, que ha participat en totes les edicions i, amb els cornellanencs, som les dues colles que han dominat, en èpoques diferents, la comarca. Els Cargolins l'hem organitzada tres vegades i, com a punt històric més destacat, és l'actuació que va veure el nostre primer 4de7 amb agulla, el 2002 a Sant Feliu de Llobregat.